COVID Pajzs alapcsomag

Mit tartalmaz a csomag?

A csomag tartalmazza az új koronavírus ellen termelt specifikus IgG ellenanyag, a D-vitamin és a cink vizsgálatát, melyek a védelem vonalában kiemelt szerepet töltenek be.

A COVID Pajzs XXL csomag ezen felül magában foglalja a vér leptinkoncentrációjának vizsgálatát is. A leptin jól ismert kockázati tényező túlsúlyos egyénekben.

A szerológiai vizsgálat során a vérben található koronavírus ellenes antitesteket keressük, amelyek akár már a fertőzés 5-7. napján megjelenhetnek. Míg a PCR és az antigén teszt a vírus jelenlétét igazolhatja, addig a szerológiai tesztek azt vizsgálják, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció. Segítségével megtudhatjuk, hogy rendelkezünk-e a vírusra specifikus hatékony immunvédelemmel.

A D-vitamin szerteágazó egészségügyi hatással rendelkezik és kiemelt szerepet játszik a koronavírus elleni természetes védekező mechanizmusok támogatásában.

Szakirodalmi adatok utalnak arra, hogy a D-vitamin hiánya

  • fokozza a COVID-fertőzés kockázatát,
  • növeli a szövődmények kialakulásának esélyét,
  • növeli a halálozás valószínűségét.

A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a koronavírus legfontosabb következményeivel, mint a súlyos légzési elégtelenség (ARDS) vagy a trombotikus epizódok (kórosan fokozott vérrögképződés) kialakulásával is.

Megfigyelések alátámasztják, hogy a fertőzés során gyakran fellépő és olykor rendkívül súlyos kimenetelű citokinvihar (a szervezet saját gyulladásos hormonjainak túltermelése) szintén nagyobb arányban fordul elő D-vitamin-hiányos betegeknél.

A megfelelő D-vitamin-ellátottság ezzel szemben serkenti az immunvédekezésben résztvevő antimikrobiális peptidek termelődését, melyek védik a tüdő szöveteit a gyulladásos folyamatok során.

Az elmúlt hónapok során megjelent tudományos publikációkból az is kiderül, hogy a vérben mért D-vitamin-koncentráció összefügg a betegség kimenetelének súlyosságával. Egy 4300 beteg adatait feldolgozó tanulmány úgy találta, hogy a D-vitamin-hiány 12,2%-ról 21,6%-ra emeli a fertőzés kockázatát. (Meltzer et al., 2020)

Lau kutatásai beszámolnak arról is, hogy az intenzív osztályon kezelt betegek körében lényegesen magasabb a D-vitamin hiány aránya és a vizsgált csoportban a 75 év alatti, intenzív osztályon kezelt betegek 100%-a D-vitamin hiányos volt. (Lau et al., 2020)

Alipio 212 beteg adatait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin-hiány akár 19-szeresére is növelheti a súlyos klinikai lefolyás kockázatát az enyhe kimenetelhez képest. (Alipio, 2020)

A cink számtalan biológiai funkció felelőse, több száz enzimünk nélkülözhetetlen alkotóeleme, és tevékenyen részt vesz immunrendszerünk vírusok elleni védekezésében is.

A cink fontos résztvevője több ismert humán légúti patogén vírus elleni harcnak. A megfelelő cinkellátottság csökkenti ezen vírusok kapcsolódási képességét az emberi sejtekhez, valamint gátlólag hat a vírusok szaporodásához szükséges molekuláris másolómechanizmusok működésére.

Fentiekkel ellentétben, a cinkhiány viszont csökkenti a védekezésben résztvevő immunrendszeri hormonok (citokinek) termelődését és növeli a járulékos bakteriális felülfertőződések kockázatát.

A leptin a zsírszövet által termelt komplex szabályozó hormon, mely túlsúlyos egyéneknél magasabb koncentrációban fordul elő a vérben. A korai koronavírus-vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízás mértéke erősen korrelál a súlyos klinikai lefolyás kockázatával, és jelenleg az elhízás a koronavírus-szövődmények egyik legfontosabb kockázati tényezője. A leptin közvetlen gyulladáskeltő hatással rendelkezik és fokozza a tüdőödéma kialakulásának esélyét ARDS-es betegekben

Az emelkedett leptinszint szakirodalmi adatok alapján fokozza a citokinvihar és a tüdőgyulladás kockázatát, valamint az intenzív terápia gyakoriságát és a mortalitási arányt is emeli.

időpontfoglalás