Nyiroködéma Kezelés

 1. Home
 2. /
 3. Szolgáltatások
 4. /
 5. Nyiroködéma Kezelés

Nyiroködéma kezelés

 

A nyiroködéma legfőbb tünete a leggyakrabban a végtagokon, ritkábban a törzsön jelentkező duzzanat melynek oka a nyirok mennyiségének felszaporodása a szövetek között. A betegség lehet veleszületett (elsődleges) és szerzett (másodlagos). Az eltérő forma ellenére a tünetek azonosak és a kezelésük is alapvetően hasonló.

 

A nyirokrendszer és feladata

 

A testünkben lévő vér keringéséért az artériák és a vénák felelősek elsődlegesen. A vénák viszont nem gyűjtenek össze és juttatnak vissza a szívbe minden sejtekig eljutott anyagot. Ami ott marad az a nyirok, ami fehérjéket, vizet, zsírokat és a sejtek által termelt bomlástermékeket tartalmaz.

A nyirok összegyűjtéséért a nyirokerek felelősek. Átáramlik a nyirokcsomókon, melyek kiszűrik a bomlástermékeket és az idegen anyagokat (pl. kórokozók). A több nyirokcsomó-csoporton átjutott nyirok végül visszajut a vérkeringésbe.

A nyiroködéma egy olyan keringési probléma, amelyben a nyirok egy része nem kerül összegyűjtésre, így a szövetek közötti térben marad. Ez okozza a duzzanatot. Eleinte puha, ujj benyomata kis mélyedésként percekig megmaradhat. Az állapot súlyosbodásával a duzzanat is fokozódik, illetve ha tartósan kezeletlen marad és keményedik, zsír és fehérjék rakódnak le az ödémás területen, amit kötőszövet felszaporodása (fibrózis) követ. Ekkor már egyre keményebb, akár annyira, hogy nem is lehet benyomni.

Duzzanatot több más dolog is okozhat, például baleset, sérülés, szív vagy vesebetegség, emiatt először mindenképp kivizsgálás szükséges. Ha az említett eltéréseket kizárták, akkor állapítható meg a nyiroködéma diagnózisa.

 

 

Elsődleges (veleszületett) nyiroködéma

Oka a fejlődésbeli eltérés. Érintheti a nyirokereket, azok működését, a nyirokcsomókat vagy akár az egész nyirokrendszert is. Az eltérés lehet a nyirokrendszer alulfejlettsége (hypoplasia) vagy éppen ellenkezőleg túlnövekedése (hyperplasia). Az elsődleges nyiroködéma lényegesen ritkább, mint a másodlagos formája, nagyjából minden hatezer emberből egy veleszületetten nyirokbeteg és háromszor több női érintett, mint férfi.

Másodlagos (szerzett) nyiroködéma

A másodlagos nyiroködéma oka egy, az élet során „szerezett” elváltozás. Általában jól beazonosítható az esemény, ami a nyirokrendszer károsodásához vezet. Emiatt hirtelen vagy fokozatosan működési zavar vagy akadály keletkezik a nyirokerekben és/vagy nyirokcsomókban.

A szegény területeken elsősorban a tiszta ivóvíz hiánya a betegség oka. Afrikában, Indiában, Dél-kelet Ázsiában és Dél-Amerikában és a Karibi térség területén a nyiroködéma leggyakoribb okozója egy fonalszerű féreg, a wucheria bancrofti.

A gazdag országokban a másodlagos nyiroködéma leggyakoribb oka baleseti sérülés, csonttörés, műtéti beavatkozás vagy terápiás célú besugárzás. Nagyon gyakori kísérője a mellrák miatti műtétnek és sugárkezelésnek. A gyógyító szándékú műtétek során is előfordul, hogy sérül, átvágásra kerül a nyirokér. Késői következménye lehet a kozmetikai célú zsírleszívásnak is. A sérülés és műtét során elszakadt nyirokér szerencsés esetben összeforr, de sokszor a kialakuló heg elszorítja, beszűkíti az eret és így nem tud áramlani a nyirok.

 

A nyiroködéma kezelése

A nyiroködéma állandó, folyamatos kezelést és odafigyelést igényel mivel a mai tudomány állása szerint nem gyógyítható, de szinten tartható mellyel a további állapotromlás megállítható, csökkenthető. A kezelése összetett, az egészségügyi szakemberek, orvosok által végzett terápia mellett kiemelten fontos hogy a páciens a mindennapokban is kellő időt és figyelmet fordítson állapota javítására.

A nyiroködéma kezelésének két szintje van

 

Orvosi kezelés: nyiroködéma szakrendelőben vagy ezzel foglalkozó kórházi osztályon végeznek. Ez egy néhány napos intenzív kúra, aminek célja, hogy a súlyos ödémás állapotból kihozzák a beteget, gyorsan csökkentsék az ödémát és hazabocsáthassák.

 

Fenntartó kezelés. Az év további 360 napját jelentő időszak. Ebből következik, hogy a sokkal fontosabb, mint a kórházi kezelés. Az ön elszántságán múlik, hogy milyen állapotot tart fenn és elkerülje, hogy ne romoljon annyira az állapota, hogy újra kórházi kezelésre szoruljon.

Nyiroködémás életmód avagy a mindennapi terápia elemei

 • Pihenés alatt a végtag felpolcolása
 • Rendszeres mozgás
 • Testsúlykontroll
 • Szakszerű fáslizás
 • Rugalmas harisnya
 • Kézi nyirokmasszázs
 • Gépi nyirokmasszázs
 • Megfelelő bőrápolás mivel az ödémás bőr sérülékeny és a rossz keringés miatt a gyógyhajlama lecsökken
 • Túlzott meleg fokozza az ödéma képződést így kerülendő (például a melegvizes fürdő, a szauna, a napozás)

 

Kézi nyirokmasszázs hatása

A kézi nyirokmasszázs egy gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulatokból áll melynek célja a nyirokutakban megrekedt folyadéknak a nyitott nyirokerek területére terelése illetve különböző fogásokkal a nyirokutak között lévő összeköttetések megnyitása által a vérkeringésbe történő visszajuttatása a cél.

 

Gépi nyirokmasszázs hatása

Tanulmányokkal igazoltan hatékony ödémacsökkentő módszer. Kompressziót alkalmaz, azaz a végtagra tett mandzsettát fújja fel, ez összenyomja a bőrt, és az alatta levő lágy szöveteket, “kinyomja” a nyirkot a szövetek közül, a nyirokerekből, sőt még a vénás vért is a vénákból. A mandzsetta légrekeszeit egymás utáni fújja fel (alulról felfelé irányban), így a nyirok és vér is felfelé terelődik, az ép terület felé. A gépi nyirokdrenázs egyaránt segíti az artériás, vénás és nyirokkeringést, továbbá csökkenti a trombózisveszélyt.

A gépi nyirokmasszázs alkalmazási területei

 • Nyirokkeringési betegség (limfödéma) kezelése.
 • Emlőeltávolítás utáni állapotok kezelése.
 • Visszérbetegség (akut gyulladásos állapotot kivéve)
 • Perifériás érbetegség (érszűkület).
 • Végtagbénulás. A mozgásképtelen, bénult végtag vérkeringése lelassul, hajlamosít a trombózis és/vagy felfekvéses seb kialakulására. A gépi nyirokmasszázs “pótolja” a végtagi izmok mozgását és ezzel a nyirok- és vérkeringés fenntartását.
 • Megelőzés. Műtétet követő inaktivitás során a keringés lelassul és ilyenkor megnő a trombózis (vérrög kialakulása az éren belül) veszélye, a gépi nyirokmasszázs segít ennek megelőzésében.
 • Narancsbőr.
 • Wellness-relaxáció.

 

A gépi nyirokmasszázs kockázatai és ellenjavallatai

 • Súlyos szívbetegség (pl. kardiomiopátia, akut szívelégtelenség)
 • Kezeletlen magas vérnyomás
 • Friss szívinfarktus
 • Daganat miatti teljes méh-, és kismedencei-hasi nyirokcsomó eltávolítás
 • Feltételezett mélyvénás trombózis
 • Tüdőödéma
 • Heveny gyulladásos bőrbetegségek (pl. orbánc)
 • Kapilláristörékenység, vérzékenység

 

Látogasson el hozzánk és vegye igénybe szolgáltatásunkat! Képzett szakemberrel és professzionális, hat légkamrás nyirokmasszázs készülékünkkel hatékonyan kezelést kínálunk pácienseinknek. A kezelésekre lehetőleg nem szoros, de testhezálló ruhában érkezzenek.

időpontfoglalás