Lisztérzékenység (cöliákia)

  1. Home
  2. /
  3. Szolgáltatások
  4. /
  5. Synlab
  6. /
  7. Allergia, érzékenység
  8. /
  9. Lisztérzékenység (cöliákia)

Mi a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység vagy cöliákia a teljes szervezetet érintő betegség, amelyet genetikailag fogékony emberekben a táplálékban lévő glutén és néhány hasonló molekula vált ki az immunrendszer kóros reakciója révén. Az ismert emésztőrendszeri tünetek mellett fogyás, gyengeség, vérszegénység, alacsony testmagasság jellemzi az érintett gyermeket. Később a felszívódási zavar miatt sokszínű, nem jellegzetes tünetek jelenhetnek meg: pszichés zavarok, csontritkulás, bőrtünetek, véralvadási zavarok, ízületi gyulladás, izomgörcsök, meddőség vagy vetélés, másodlagos tejcukor-érzékenység. A betegség a népesség mintegy 1%-át érinti.

Hogyan kórismézhető?

Tekintve, hogy a tünetek csökkentésének vagy kialakulásuk megelőzésének egyetlen hatásos módja a szigorú gluténmentes diéta, rendkívül fontos a minél korábbi felismerés. Ehhez alapvetően háromféle diagnosztikai módszer áll ma rendelkezésre: szerológiai vizsgálatok, genetikai vizsgálat és a bélhám szövettani vizsgálata (biopszia). A genetikai vizsgálattal a HLA-géncsalád fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük.

Mit mutat meg a genetikai eredmény?

A fogékonyságot jelentő genetikai kombinációknak valamelyike a betegek 98%-ánál, míg az általános népesség kb. 30%-ánál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha ezek egyike sem mutatható ki valakiben, akkor nála gyakorlatilag kizárható a lisztérzékenység, illetve nem is fog megjelenni élete során. Ha eredménye a fogékonyságot jelentő típusba sorolható, további vizsgálatokra van szükség a lisztérzékenység megerősítésére vagy kizárására.

A mintavétel célja

A vizsgálathoz mindössze egy szájnyálkahártya-törlet szükséges.Az eredményt 10 munkanapon belül postán feladjuk a megadott címre vagy személyesen átadjuk laboratóriumunkban. A lelet közérthető értékelést is tartalmaz.

időpontfoglalás